Minder tijd kwijt aan tuinonderhoud: 5 tips

Tuinonderhoud; de een is er dol op, de ander vindt er niets aan. Toch moet het regelmatig gebeuren, want anders heb je in een paar maanden tijd een enorm oerwoud voor je deur. Onkruid groeit altijd sneller dan je denkt! Toch kun je het tuinonderhoud wel een stuk gemakkelijker maken, zodat het je minder tijd kost.

Tip 1. Vervang gras of grond door kunstgras

Kunstgras is een ideale ondergrond voor een onderhoudsarme tuin. Je hoeft er namelijk niets meer aan te doen als het eenmaal gelegd is. Bovendien komt er ook geen onkruid doorheen! Kunstgras is, als het goed gelegd is, water doorlatend. Het is dus een stuk handiger dan een tuin vol tegels, waar het water op blijft liggen. Je kunt het beste je kunstgras laten leggen door een professional, want als het verkeerd gelegd wordt kun je flinke problemen krijgen. Stellingbouw

Tip 2. Gebruik goede methoden tegen onkruid

Onkruid is altijd vervelend en je hebt er best veel werk van. Er zijn twee goede methoden die voorkomen dat je urenlang in de weer bent in je tuin:

  • Schoffel de grond in de tuin 1x per week. Je zult merken dat je na de eerste keer super snel gaat, omdat de grond rul wordt. Onkruid kan dan niet goed wortelen en je bent in een wip klaar.
  • Gebruik kokend water om onkruid tussen tegels en grind weg te krijgen. Door er af en toe kokend water overheen te gieten gaat het onkruid dood. Na een paar keer herhalen komt het onkruid ook niet meer terug. Het is bovendien veel beter voor het milieu dan het gebruik van gif!

 

Tip 3. Neem een hovenier in dienst

Een hoveniersbedrijf kan heel voordelig zijn. Ze komen regelmatig langs en onderhouden dan je tuin. Vaak werkt dit in de vorm van een soort abonnement. Je betaalt een vast bedrag, waarop zij de tuin netjes houden. Zo ben je wel wat geld kwijt, maar in ruil kun je wel genieten van een mooie natuurlijke en weelderige tuin. Traplift prijs

Tip 4. Plant een groenblijvende bodembedekker

Bodembedekkers zijn planten die laag boven de grond groeien. Ze verspreiden zich doorgaans snel en vormen een dicht begroeide ondergrond. Als je ze rondom je vaste planten in je tuin zet, zullen ze de tuin dicht laten groeien. Ze blijven echter laag, dus ziet het er juist heel mooi uit. Bovendien hoef je ze niet te onderhouden en komt er maar zelden onkruid doorheen. Het is een mooie en natuurlijke methode om te zorgen dat je maar heel weinig onderhoud aan je tuin hoef te doen. Bodembedekkers zijn ook heel goed voor de afwatering van je tuin.

Tip 5. Kies planten die in de tuin kunnen blijven staan

In het tuincentrum zie je vaak de mooiste plantjes. Maar heb je al eens de labels bekeken? Een groot deel van de tuinplanten is eenjarig. Dat wil zeggen dat ze na de bloei doodgaan en niet meer terugkomen. Daarom kies je beter voor vaste planten, die ook winterhard moeten zijn. Bij bloembollen kies je bollen die je niet uit de grond hoeft te halen, maar die de vrieskou kunnen overleven. Zo creëer je sneller een tuin waar je minder onderhoud aan hoeft te plegen. waterverzachteraquagroup.be

Een tuin onderhouden kan leuk zijn, maar is ook een uitdaging. Je hebt het vast al erg druk en als tuinieren niet je hobby is, is het lastig om er tijd voor te maken. Het is dan ook verstandig om al bij de aanleg van je tuin te bedenken wat je wilt. Wil je graag een mooie tuin, maar ook minder tuinonderhoud? Dat zal vast wel lukken met deze 5 praktische tips.


Tuin beveiligen met de juiste alarmsystemen

Je huis beveiligen langs binnen is allemaal goed en wel maar inbrekers moeten altijd via ergens binnen geraken. Door je tuin voldoende te beveiligen is de kans groot dat ze niet tot aan je woning zelf geraken. Dit kan o.a. door een alarmsysteem te plaatsen. Lees hier meer over de mogelijkheden om je tuin te beveiligen. Je huis beveiligen kan het beste door een alarmsysteem te plaatsen. Als men dan toch over je afsluiting is geraakt, is er anders niets om de inbrekers te stoppen. De voorkant van je huis is vaak min of meer beschermd door de sociale controle van de buren, maar ’s nachts valt deze ook weg. Heb je een tuin die uitgeeft op velden of een open stuk land? Dan is het heel gemakkelijk voor inbrekers om ongemerkt tot aan je achtertuin te komen. Als je een buitenalarm plaatst, worden er sensoren geïnstalleerd die bewegingen detecteren. Deze werken op infrarood en op hoogte. Zo voorkom je dat het alarm af gaat wanneer de kat van de buren langs je tuin passeert, of wanneer de wind bladeren en struiken doet bewegen

Tuinonderhoud is noodzakelijk en kan gemakkelijk worden uitgevoerd

De gemiddelde Nederlander hecht veel waarde aan zijn of haar tuin en daar hebben zij alle recht toe. Een tuin biedt men namelijk de mogelijkheid om vanuit het comfort en privacy van een eigen woning te genieten van de buitenlucht. Voor mensen die veelal binnenwerken kan het een uitkomst zijn om na hun werktijden thuis een frisse neus te halen. Een tuin vereist echter wel wat onderhoud en dit kan tijd in beslag nemen. Toch dient tuinonderhoud niet uitgesteld te worden. Het is namelijk niet bevorderlijk voor het woongenot, wanneer een tuin rommelig is of veel tekenen van verwering toont. Met dit in gedachte heeft een veranda specialist en een hovenier inzicht gegeven in hoe de consument zo goed en efficiënt mogelijk een tuin kan onderhouden.

Planten en bloemen vereisen aandacht

Water is een noodzakelijke behoefte van planten en bloemen, zonder water is de overlevingskans van een plant afwezig. Alle aardse organismes hebben water nodig om te overleven, al verschilt het per organisme wel hoeveel water nodig is om te overleven. Met dit in gedachte dient men voorafgaand aan de beplanting van een tuin onderzoek te doen naar de behoeftes van specifieke planten of bloemen.

Planten en bloemen kunnen niet alleen leven van water, maar zij hebben ook voedingstoffen nodig. Normaliter komen deze voedstoffen in de bodem door bijvoorbeeld gevallen bladeren of afgestorven planten. Ook insecten produceren hun eigen vorm van compost en dit is voedzaam voor de planten. Het is alleen zo dat men een tuin graag netjes houdt en alle plantenresten verwijderd. Om de groene organismes toch te voorzien van voedingstoffen, dient men jaarlijks kunstmatige compost te verspreiden in een tuin. Zo verbeterd de bodem namelijk en zullen planten beter groeien. Ook is het geadviseerd om een tuin regelmatig onkruidvrij te maken. Dit klusje raakt minder vervelend wanneer regelmatig wat onkruid verwijderd. Onkruid pikt namelijk mee van alle voedingstoffen en het water wat bestemd is voor de gewenste beplanting.

Om een tuin een mooi aanzicht te geven zal men op regelmatige wijze het gras moeten maaien en voorzien van voeding. Dit klusje kan veelal in minder dan 10 minuten geklaard worden, tenzij de tuineigenaren beschikken over een groot gazon.

Het onderhouden van tuinmeubilair

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van tuinmeubelen dient men ook deze regelmatig te onderhouden en beschermen tegen verwering. Dit kan vrij gemakkelijk gedaan worden zonder dat het veel tijd in beslag neemt. Zo kan men de meubels mooi houden door enkele keren per jaar het meubilair te reinigen en alle scharnieren te smeren. Naast onderhouden kan men ook tuinmeubelen beschermen tegen verwering. Hierbij kan gedacht worden aan roestvorming of houtrot. Men beschermt tuinmeubelen door gebruik te maken van tuinhuisjes, meubelhoezen of een veranda.

Extra tuinvoorzieningen zoals een veranda of tuinhuisje

Ook tuinvoorzieningen zoals een veranda of tuinhuisje verdienen aandacht. Zo beschermen deze twee voorzieningen namelijk tuinmeubelen, maar ook andere eigendommen tegen verwering. Men kan een tuinhuisje gemakkelijk met de hand reinigen of door het gebruik van een hogedrukspuit. Het is wel geadviseerd om voorzichtig te werk te gaan wanneer een hogedrukspuit gebruikt wordt om geen schade te verrichten aan de verflaag. Daarnaast kunnen bewoners schuilen onder het overkappende gedeelte van een veranda en zichzelf beschermen tegen allerlei vormen van neerslag. Zo kan men toch genieten van de buitenlucht zonder dat zij direct naar binnen moeten verhuizen. De van Beem hoveniers hebben benadrukt hoe belangrijk het is om deze voorziening goed te onderhouden. Door onderhoud te verrichten gaat de veranda langer mee en zal men niet tegen plotselinge herstelkosten aanlopen. Wanneer men voor gemak wil gaan zal een aluminium veranda de beste keuze zijn aangezien heel weinig onderhoud vereist. Een houten veranda dient men enkele keren per jaar te maken en om de paar jaar te behandelen met een beschermend middel.