Je tuin renoveren, hoe doe je dat?  Planten in je tuin leven. Sommige soorten doorstaan de tand des tijds, andere laten al wat sneller hun kopje hangen als ze onvoldoende onderhouden worden.

Je tuin renoveren, hoe pak je dat aan?

TIP: Wacht niet te lang om je tuin op te frissen. Na zo’n 10 jaar is het beste van vele beplantingen eraf. Denk maar aan lavendel die niet goed gesnoeid is, een gazon met meer mos dan gras of kale plekken erin. Wil dit zeggen dat je je tuin best helemaal opnieuw laat aanleggen? Neen. Wat dan wel? Blaas je tuin nieuw leven in en vervang wat versleten is.

Solitaire planten

Dit zijn doorgaans grotere planten, bomen en struiken die ‘los’ staan of alleen hun mannetje kunnen staan. Voorbeelden zijn de cornus-familie (of de kornoelje), esdoorn of grotere heesters. Deze planten gaan lang mee en hebben tijd nodig om te groeien. Is je tuin toe aan renovatie, dan raden we bij Vercammen Tuinaanleg aan om deze solitairen te behouden en opnieuw gezond te maken. Want een nieuwe solitair groot kopen, is niet goedkoop. In vele gevallen doet het verplaatsen van bestaande beplanting wonderen. Zo kunnen de planten aarden in nieuwe grond.

Dus, behoud je solitaire planten en…  …vervang je versleten kleinere planten

Lavendelsoorten, geraniums en siergrassen zijn onderhoudsgevoelig. Soigneer je ze niet goed, dan leggen ze vroeg of laat het bijltje neer.

Wil je je tuin nieuw leven inblazen, dan is het een goede keuze om deze versleten planten te vervangen. Zoals bijvoorbeeld de buxus die je hier ziet op de foto’s. Hierin heeft de buxusmot flink huisgehouden. Ook mee door de droogte waren deze planten aan vervanging toe. Zo hebben we in deze tuin in Keerbergen opnieuw ettelijke vierkante meter buxus heraangeplant.

De combinatie van solitaire planten behouden én kleinere versleten planten vervangen, geeft je tuin niet alleen meer karakter, je bespaart ook kosten.

Snoeien is bloeien

Heb geen schrik om te snoeien. Door hagen, bomen en planten op de juiste tijdstippen en regelmatig te snoeien, bevorder je hun groei en bloei.  Kies je voor een tuin die lang meegaat, een plek waarin je rust vindt, dan is het belangrijk om die op tijd en stond te verzorgen. Op de juiste tijdstippen, op de juiste manier. Om zo gezond te groeien en bloeien.  En dit geldt zeker ook voor gazon. Want ook je gras is een levend organisme en heeft – net als bloemen en planten – voeding nodig. Bemest je gazon regelmatig. Het aantal keer hangt af van het type meststof. Kijk dus altijd goed de gebruiksaanwijzing van de meststof na. Om je toch al een idee te geven: met onze meststoffen heeft je gazon 8 tot 9 maanden lekker eten.

Verharding, bijgebouw of tuinschermen

Je terras, oprit of tuinschermen (bijv. houten omheining en draad) raken door de jaren heen op een of andere manier getekend door het buitenleven. Ook deze tuinelementen kunnen passen in je tuinrenovatie. Of misschien droom je van een bijgebouw zoals een houten paviljoen in je tuin. Of een carport of overdekt terras.
Op zoek naar advies om je tuin te renoveren? Of een oplossing om je tuin op regelmatige tijdstippen te onderhouden?


Coniferen snoeien, wanneer en hoe snoei je coniferen?

Er zijn twee hoofdsoorten coniferen: schubconiferen en de naaldbomen. De eerste soort wordt voor een coniferenhaag gebruikt. Andere soorten kunnen ook als solitaire coniferen worden gebruikt. Het zijn sterke struiken/bomen die met een goede verzorging het in ons land erg goed kunnen doen. Zo’n mooie groene coniferenhaag geeft een tuin extra cachet.

Wanneer moet je coniferen snoeien?

Coniferen snoeien doe je altijd voor de langste dag, bij voorkeur in mei of juni. Daarna snoei je nog een keer in augustus om een conifeer netjes de winter te laten ingaan. Let op dat je een conifeer, ook een verwaarloosde, niet meer snoeit na september. Een conifeer is namelijk erg gevoelig voor vorst en als je te laat snoeit, kan je rekenen op extra schade. Terugsnoeien is ook niet mogelijk in maart of eerder.

Coniferen snoeien op de juiste manier

Gebruik scherp gereedschap bij het snoeien van een conifeer. Een elektrische heggenschaar is zeker geen overdreven luxe als je een coniferenhaag te lijf gaat. Voor een solitaire conifeer in een normale heggenschaar een goede optie. Voor veel te hoge coniferen die je flink wilt terugsnoeien is een heggenschaar met telescopische handvatten een handig hulpmiddel.

Schubconiferen groeien niet meer op het oude hout. Bij het snoeien moet je dus altijd groene takken laten zitten. Van de jonge groene takken haal je ongeveer 10 centimeter weg. Voor vormsnoei en om de zon overal de kans te geven, knip je een conifeer altijd in een puntvorm, dus breder van onder dan van boven. Ook een jonge conifeer moet je snoeien maar knip dan slechts een paar centimeter rondom weg. Een compleet verwaarloosde conifeer zal je wellicht slechts aan één kant snoeien om weer vorm in de plant te krijgen. Snoei ook een paar dikke takken vlak op de stam weg om de conifeer een mooie dichte groei te laten krijgen. Met warm weer snoeien betekent dat de snoeiwonden eerder zullen genezen. Bekijk de onderstaande instructie-video voor je begint met het echte werk.


Steenkorven laten plaatsen?

Bij Thienpont in Ninove kunt u kwalitatieve schonskorven bestellen en laten plaatsen. Onze schankorven zijn degelijk van prijs en hebben een lange levensduur ..
Ontdek ons ruim aanbod tuinmeubelen. Koop nu online of in de winkel. Thuislevering. 100% beveiligde betaling. Mobiele betaling. Afhalen in de winkel. 30 dagen bedenktijd.

Veranda kopen

Breng een bezoekje aan onze showroom

Een veranda wordt door Van der Bauwhede zelf gebouwd en geplaatst. Hierdoor zijn veranda’s op maat, in alle stijlen en tal van opties zoals, screens, verlichting, verwaring, lichstraten, … mogelijk.
Heeft u een specifieke vraag? Laat één van onze veranda adviseurs u helpen of kom eens langs in onze showroom!

Maandag tot vrijdag 09:00 – 12:00 / 13:00 – 18:00
Zaterdag Gesloten
Zondag 10:00 – 12:00 / 14:00 – 17:00

* gesloten op zaterdagen & feestdagen